Kan du hæve en aftale om billeasing?

Når du leaser en bil, er du som udgangspunkt ikke beskyttet af de samme regler, som hvis du havde købt bilen fra bilforhandleren. Ved leasing vil leasingaftalen som udgangspunkt regulere både dine rettigheder og pligter. Det betyder ikke, at du ved indgåelsen af en leasingaftale ikke har rettigheder, herunder specifikt når du efterfølgende opdager mangler ved bilen. Vi hjælper en række virksomheder og privatpersoner med at føre sager vedrørende ophævelse af leasingkontrakter, inden leasingperiodens udløb.

Leasingaftalen bestemmer dine rettigheder og pligter

Ved køb af en bil er du som køber beskyttet af reglerne i købeloven og har i den forbindelse bl.a. to års reklamationsret, dette gælder desværre ikke ved leasing. Ved leasing er det leasingaftalen som bestemmer dine rettigheder og pligter.

Det betyder ikke, at du som leasingtagerne skal acceptere hvad som helst. Såfremt bilen efterfølgende viser sig at lide af væsentlige mangler, er leasingtageren som udgangspunktpunkt berettiget til at hæve aftalen og få udbetalingen retur, idet leasingselskabet i det tilfælde anses for at have misligholdt leasingaftalen.

Leasingselskabets misligholdelse af leasingaftalen

Forbrugerklagenævnet har senest afgjort en sag om forbrugerens rettigheder, når de leaser bil. I den forbindelse fik forbrugeren medhold i, at han kunne hæve aftalen og få udbetalingen tilbage, idet bilen havde væsentlige mangler, da leasingaftalen blev indgået.

Forbrugeren havde leaset en brugt bil og betalt udbetalingen i forbindelse med overtagelse af bilen, samt efterfølgende betalt de månedlige ydelser.

Lidt over en måned efter, at forbrugeren havde hentet bilen, fik han den undersøgt på et FDM-testcenter, fordi det røg voldsomt ud af udstødningen ved påfyldning af olie, og der lugtede kraftigt af brændstof i kabinen, når man brugte bilens airconditionanlæg.

Forbrugerklagenævnet fandt, at bilen var mangelfuld på tidspunktet, hvor leasingaftalen blev indgået, og at virksomheden havde misligholdt leasingaftalen. Forbrugeren havde derfor krav på at hæve aftalen og få tilbagebetalt udbetalingen samt at få erstattet udgifterne til testen af bilen. 

Vi har stor erfaring med at rådgive både leasingselskaber og privatpersoner i forbindelse med ovennævnte forhold.

Læs leasingkontrakten

Det er vigtigt, at du læser leasingkontrakten. Vi ser desværre ofte i retten, at leasingtagerne ikke har gjort sig den ulejlighed at læse leasingkontrakten, herunder de almindelige betingelser der gælder for leasingaftalen. Vær særligt opmærksom på, hvad der står i leasingaftalen om dine rettigheder og pligter som f.eks. restværdien, hvor langt du må køre og om bilen skal til service på bestemte tidspunkter.

Det synspunkt at du som leasingtager ikke har læst leasingkontrakten inden overtagelse – eller det med småt – møder ingen forståelse ved domstolene.

SKS Advokatfirma har et indgående kendskab til leasing og rådgiver om alle former for leasingaftaler vedrørende motorkøretøjer.

Autoriseret gennemgang af bilen

Det er vores anbefaling, at såfremt du ønsker at lease en bil, så er det en god ide at tjekke bilens alder og stand. Hvis bilen viser sig at have fejl og mangler, vil dine rettigheder blandt andet afhænge af, hvad man kan forvente af bilens mærke, udstyrsmodel, årgang og prisniveau.


Kontakt os gerne for et gratis møde

Vi tilbyder altid en uforpligtende drøftelse af din sag, og du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller ønsker en vurdering af din sag.